Marko Hakanpää

Olen Turun Mikaelinseurakunnan kanttori vuodesta 1997, johtava kanttori vuodesta 2010, vuosimallia 1970. Valmistuin musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolta lokakuussa 1996, ja suoritin urkujensoiton A-tutkinnon Kari Jussilan oppilaana kesäkuussa 1998 pistein 22/25. Sen jälkeen olen käynyt erilaisia kursseja ja suorittanut lisätutkintoja.

Erikoisalueenani pidän urkujen rakennetta ja huoltoa, ja aikoinaan toiminkin Lahden Kansainvälisellä Urkuviikolla urkujenvirittäjänä useana kesänä. Olen toiminut Merimaskun (1997), Turun Mikaelinkirkon (2002) ja Kaarinan Kuusiston kirkon (2010) urkujen rakennustyön valvojana. Ihan hyvät urut niistä silti tuli. Olen esiintynyt urkurina Ruotsissa, Englannissa (Lontoon St. Paulin katedraalissa), Tanskassa, Belgiassa, Virossa, Saksassa, Hollannissa, Norjassa, Italiassa (mm. kolmesti Vatikaanin Pietarinkirkossa) ja tietenkin eri puolilla Suomea, mm. kolme kertaa Turun tuomiokirkon iltamusiikkisarjassa ja kahdesti Lahden Urkuviikolla. Soitan mieluiten perinteisessä mielessä "kaunista" musiikkia. Esimerkkejä ohjelmistostani löytyy täältä ja youtubesta. CD-levyihini voit tutustua erikseen "levyni"-sivulla.

Minusta piti alun perin tulla veturinkuljettaja, mutta musiikki vei voiton pakostakin: uusia veturinkuljettajia ei koulutettu vuosien 1982 ja 2001 välillä lainkaan. Rautatieharrastus ei kuitenkaan ole kokonaan unohtunut, ja lapsuusajan haaveen junan kuljettamisesta voi toteuttaa omalla tietokoneellaan junasimulaattoreiden avulla. Eikä tarvitse tehdä yötyötä...

Jostain syystä olen tullut pitäneeksi urani alusta lähtien listaa soittamistani uruista. Pidän myös kirjaa kaikista tilaisuuksista joissa soitan urkuja: häät, hautajaiset, jumalanpalvelukset jne. Kaikista on ylhäällä paikka, aika, väkimäärä, papit, ohjelma sekä kaksi juoksevaa numeroa joista näkee monessako tilaisuudessa olen ollut kuluvana vuonna ja koko urani aikana. Olen tähän mennessä (8.2.2014) ollut muusikkona 1067 päiväjumalanpalveluksessa, 829 vihkimisessä ja 1806 hautauksessa. Lisäksi olen soittanut 233 soolo-urkukonserttia.

Sivu on päivitetty 8.2.2014.

Etusivulle Markon kotisivujen alkuun